sunnuntai 4. lokakuuta 2015

Fort Ross

San Franciscosta käsin,  vanhoja muistellen (vaikka joku sitten tökkäisikin tikulla silmään).

Olemme jo San Franciscossa. Auto on luovutettu. Matti tekee pidempiä lenkkejä, minä vaatimattomia rusettikävelyitä hotellin nurkilla. Hotelli oli entiseltä nimeltään Astoria ja kesäkuussa omistajan vaihduttua nimi muuttui San Francisco Plaza Hotelliksi. Hurraa. Sijainti on ihanteellinen aivan kiinanlaisen kaupungin portin pielessä, vaan nykyaikaisen hotellin ominaisuudet puuttuvat. Uusi nimi on suureellinen, suorastaan harhaanjohtava.


Tapasimme Jack Londonin tilalla ystävällisen perheen. Kuultuaan, että etsimme uusia kohteita, suositteli meille Fort Rossia. Se olisi sopivalla etäisyydellä Santa Rosasta. Suosittelun pohjalta suuntasimme sinne. Paikka on Tyynen Valtameren rannalta hieman Jenner -nimisen kylän yläpuolelta.

Näkymiä menomatkalta Fort Rossiin 



Kalkkunakondoori. Heikki (Luoto) tunnisti linnun aiemmin facessa olleesta  loistavasta kuvastani.

Toinen kalkkunakondoori tai sitten sama. 


Amerikan kuormurit ovat mahtavia ja oikean kuormurin näköisiä. Niissä on iso nokka = kone. Konetta ei ole piilotettu kuljettajan istuimen alle. Se ei olisi mahtunutkaan sinne. Isot vehkeet vaativat kunnon tilat. 





Fort Ross, aiemmin Russian Settlement ja sitä ennen California Ranch ja Kashaya (intiaaniheimo) Territorio 





Venäjän-Amerikan kauppayhtiön pääjohtaja Baranov (olikohan sukua Linnan Baranohvin pojalle) määräsi apulaisjohtajanasa Ivan Alexandrovich Kuskovin perustamaan siirtokunnan Kaliforniaan. Siirtokunnan tarkoituksena oli tuottaa ja pyytää (metsästää) ravintoa Alaskan venäläisten tarpeisiin (Venäjä omisti tuolloin Alaskan). Alaskalaisen työväen avulla Kuskov rakensi alueen puista paikalle Ross -linnoituksen toukokuussa 1812.

Venäläiset toivat ensimmäisen eurooppalaiset vaikutteet Kaliforniaan. Heidän ansiotaan on myös eurooppalaisen pienteollisuuden tulo alueelle. Heidän rakentamansa laivat olivat ensimmäiset koko rannikolla. Heidän tuulimmyllynsä jauhoi ensimmäisenä jauhoa koko Kaliforniassa.

Siirtokunnan mukana tuli alueelle myös monia eurooppalaiseen elämänmenoon kuuluvia asioita, kuten lasiset ikkunat ja puiset ovet, jotka eivät kuuluneet meksikolaiseen ja espanjalaiseen elämäntapaan. 

Fort Rossin venäläiskausi päättyi 1841. Silloinen johtaja Rotchev määrättiin myymään paikka. Vuoden loppuun mennessä Kalifornian siirtokunta myytiin 30 000$:lla Captain John Sutterille, joka oli ennestään suurmaanomistaja. Venälaisestä Amerikasta tuli lopullisesti historiaa, kun venäiset myivät Alaskan  Yhdysvalloille vuonna 1867.

Fort Ross on ajansaatossa rakennettu moneen kertaan uudestaan. Vain n. 1836 rakennettu Rotchevin talo on alkuperäinen. Se on myös ainoa neljästä Venäjä-Amerikka siirtomaa-ajalta säilyneestä rakennuksesta. Muut säilyneet rakennukset ovat Alaskassa.

Etualalla Fort Rossin varastomakasiini, taustalla on Rotchevin talo.




Laivan on katkaistu vain, jotta puun lastaustapa näkyisi katsojalle.











Kuvia Tyynen Valtameren rannalta  paluumatkalla Fort Rossista Santa Rosaan

Matkalla Kiinaan. Tyynen Valtameren toiselta puolelta löytyy Kiinat ja Japanit

Pikkuhylje halusi kivelle kanssa, mutta luisui kaltevalta pinnalta takasin veteen. Yritin neuvoa, että yritä keskemmältä hyvä hylje. Pulahdettuaan takaisin veteen, pikku veijari katseli ulapalle kuin ei koskaan olisi kivelle halunnutkaan. Happamaa sanoi hylje kivellä loikoilemisesta.




Fort Rossin käynti antoi mielenkiintoisen lisän Alaskan tietämykseeni. Paikka on mielenkiintoinen. Miljoona vuosittaista kävijää ei voi olla väärässä.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti